Budwig Protokollen

Budwig-Protokollen-Johanna-Budwig-Succes-med-Livet

Budwig Protokollen er udviklet af Johanna Budwig, som et redskab til hjælpe kroppen med at holde sig sund og rask og forebygge og helbrede sygdomme.

Budwig Protokollen er en livsstil, hvor kosten primært består af grøntsager, der er så friske og økologiske som muligt, samt Budwig Mix, der primært består af hørfrøolie og kvark/hytteost.

Overbevisningen er at

 • give kroppen adgang til så gode og så rene næringsstoffer som muligt
 • opnå en god syre / base balance
 • hjælpe kroppen med at bære ilt rundt til alle celler i hele kroppen

Johanna Budwig forskede igennem et langt liv i kostens betydning for menneskekroppens evne til at holde sig sund og rask. Især kostens betydning for helbredelse af cancer fyldte meget i Johanna Budwigs forskning.

Dette indlæg tager udgangspunkt i Johanna Budwigs bøger og beskriver elementerne i Budwig Protokollen med vejledninger, opskrifter og madplaner.

Læs mere om Johanna Budwig og hendes arbejde og bøger i vores artikel om hende her.

Har du spørgsmål til Budwig Protokollen ?

På Succes med Livets fællesskab finder du en gruppe med erfaringer og råd og vejledning i brug af Budwig Protokollen. Klik her og deltag i debatten på Succes med Livets medlemsforum.

Du kan også klikke her og sende en besked til os. Så svarer vi hurtigst muligt.


Budwig Mix

Budwig Mix er en af hjørnestenene i Budwig Protokollen og består af en blanding af hørfrøolie og kvark eller hytteost med lavt fedtindhold. Formålet med at blande hørfrøolie og kvark eller hytteost er at fedtsyrerne i hørfrøolien går i forbindelse med proteinet i kvarken og bliver vandopløseligt så det er nemmere for kroppen at optage.

Vi vil gerne opnå, at den mad vi spiser og de næringsstoffer vi optager, kan hjælpe vores krop med at transportere ilt og næring rundt til alle celler og livsfunktioner i kroppen og samtidig være med til at skabe nye sunde celler, hvor der er behov for det.

Johanna Budwig serverede denne Budwig Mix til hendes patienter som morgenmad og mindst en gang mere i løbet af dagen. Budwig Mixen bruges også som dressing og mayonnaise i flere af Johanna Budwigs opskrifter.

Budwig Mix spises forebyggende 1 gang dagligt og helende 2 eller flere gange dagligt. Den ene portion passer rigtig godt til morgenmad, hvor den kan spises sammen med frisk frugt eller havregryn / hjemelavet muslim som tilbehør. Johanna Budwig anbefaler også at tilsætte hele knuste hørfrø til morgenmaden.


Dagsplan for Budwig Protokollen

Før morgenmad

Det anbefales at drikke et glas Sauerkraut Juice umiddelbart efter at man står ud af sengen. Formålet er at skabe en basisk tilstand i kroppen fra morgenen. Er Sauerkraut Juice ikke lige på din favoritliste, så kan du vælge at presse en citron og drikke saften blandet i et glas vand.

Morgenmad med Budwig Mix

Som en del af Budwig Protokollen foreslog Johanna Budwig at spise Budwig Müsli som morgenmad så ofte som muligt

 • 1 portion Budwig Mix
 • 2 spsk Hørfrø – Økologiske (kværnet i en kaffekværn)
 • Eventuelt en tsk honing
 • Friske bær eller frisk frugt i små mundrette stykker

Hørfrø kvernes i en kaffekværn og hældes i en skål. Hørfrøene skal spises umiddelbart efter at de er kværnet, da de bliver harske og olien i dem ødelagt efter 20 minutter. Hørfrøene kan eventuelt blandes med 1 tsk honing. De friske bær eller frugt hældes hen over hørfrøene og til sidst hældes Budwig Mixen hen over frugten. Velbekomme.

Klokken 10.00

Drik et glas friskpresset juice af Gulerødder, eller Bladselleri og Æble eller Rødbede og Æble

Middagsmad

Forret

En rå salat som forret.

Grønne salatblade med forskellige grøntsager. Gerne med Kvark/Hørfrøolie dressing

Hovedret

Kogte eller dampede grøntsager med ris, boghvede, quinoa eller hirse. Gerne med OLEOLOX Fedt

Dessert

Budwig Müsli som den der serveres til morgenmad, men eventuelt med andre smage og friske frugter.

Klokken ca 16.00

Et lille glas naturlig usødet vin, cava, champagne eller naturlig juice altid kombineret med 1-2 spsk LINOMEL anbefales til dem er ikke er helt raske.

Aftensmad

Aftensmaden bør være et let måltid der spises tidligt omkring kl. 18.00 Et varmt måltid der består af ris, boghvede eller havregryn. Boghvede er at foretrække. Retterne kan tilbedredes som suppe eller i lidt tykkere form og kan med fordel serveres med OLEOLOX som en kilde til mere energi.

Opskrifter til Budwig Protokollen

Vi samler opskrifter der gør det nemmere at leve efter Budwig Protokollen. Herunder finder du opskriften på Budwig Mix, der er en af hjørnestenene i Johanna Budwigs Budwig Protokol.

Klik her for at finde flere opskrifter der understøtter Budwig Protokollen.

Budwig Mix – Den oprindelige opskrift på Budwig Mix

Budwig Mix

Måltid: Morgenmad, Tilbehør, DesertSværhedsgrad: Nemt
Portioner

1

Portion
Forberedelse

5

minutter
Tilberedelse

5

minutter
Total tid

10

minutter

Budwig Mix er en af hjørnestenene i Budwig Protokollen, der er udviklet af Johanna Budwig.
I følge Johanne Budwig spises Budwig Mix forebyggende 1 portion dagligt og helende 2 portioner dagligt. Den ene portion passer rigtig godt til morgenmad, hvor den kan spises sammen med frisk frugt eller havregryn / hjemmelavet müsli som tilbehør.

Den oprindelige opskrift er i spiseskeer, men for nemheds skyld og efter Johanna Budwigs vejledning, har vi oversat målene til milliliter og deciliter (1 spiseske = 15 ml). Mælk og olie er mere flydende end honning, kvark og hytteost, så det kan give et forkert forhold hvis man benytter spiseskeer som måleenhed.

Ingredienserne skal blendes sammen til en ensartet masse. Det er en fordel at benytte en stavblender til at lave Budwig Mix. Stavblenderen har med sine mange omdrejninger, nemmere ved at få ingredienserne til at at blande sig. For nogle almindelige blendere er mængden i blandingen for lille eller for tyk til at ingredienserne kan blive ordentligt blandet sammen. Men hvis du laver til flere og har en blender der kan blende tykke konsistenser, så bruger du bare den.

Ingredienser

 • 3 spsk (1/2 dl) Hørfrøolie (Koldpresset, Økologisk) Vi anbefaler Nyborggaard Hørfrøolie

 • 6 spsk (1 dl) Kvark eller Hytteost (Lavt fedtindhold - under 2% og højt proteinindhold)

 • 1 tsk (5 ml) Honning (Naturlig og ikke opvarmet)

 • 2 spsk (30 ml) Mælk (med lavt fedtindhold) kan udelades, se nedenfor

Sådan gør du

 • Johanna Budwigs oprindelige opskrift
 • Hæld Hørfrøolie og Mælk i en kande der kan tåle at du bruger en stavblender
 • Honning tilsættes og blendes
 • Kvark eller hytteost tilsættes 2 spiseskefulde ad gangen og blendes til blandingen bliver ensartet. Det tager ca. 1 minut med stavblenderen.
 • Hvis du vil undgå mælken kan du gøre følgende
 • Hæld Hørfrøolie, Kvark eller Hytteost og Honning i en kande der kan tåle at du bruger en stavblender.
 • Brug en stavblender til at blende ingredienserne til en ensartet masse, hvor Hørfrøolien er helt optaget. Afhængig af blender kan det tage op til 1-2 minutter at lave en ensartet masse.
 • Nu er det kun fantasien der sætter grænser
 • Nu er Budwig Mix klar til at blive spist. Fælles for blandingerne er, at når de er blendet til en ensartet masse, så kan der tilføjes andre ingredienser.
  Du kan f.eks. tilføje bær, vand eller plantedrik for at gøre Budwig Mix mere tyndtflydende, så den bliver til en smoothie.
  Eller du kan tilføje krydderier og bruge Budwig Mix til en mayonnaise til dine kartofler
  Johanna Budwig tilføjer i flere af hendes opskrifter også knuste hørfrø, for at få gavn af flere af de gode egenskaber fra Hørfrø. Bruger du hele knuste hørfrø, er det vigtigt at de spises straks og seneste inden for 20 minutter, da hørfrøolien i de hele hørfrø er sart og harskner hurtigt.

Bemærkninger

 • Inspiration til denne opskrift er hentet i bogen "THE OIL PROTEIN DIET COOKBOOK" af Johanna Budwig
 • Budwig Mix egner sig ikke til opbevaring og bør spises umiddelbart efter tilberedning for at få det fulde udbytte af Hørfrøolien.

Råvarer

Johanna Budwig anbefaler at bruge økologiske råvarer, da vi helst skal have så rene råvarer som muligt. Hvis det ikke er muligt at skaffe økologiske råvarer, så anbefales så friske og lokale råvarer som muligt, og gerne hvor du kan få et indtryk af hvordan råvarerne er dyrket.

Hørfrøolie:

Den ene af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er Hørfrøolie.

Det er vigtigt at bruge en god økologisk Hørfrøolie, der er koldpresset og behandlet skånsomt.

Hørfrøolien er, på grund af sin fedtsyresammensætning, en af de bedste planteolier til at transportere mest ilt rundt til kroppens celler.

Vi benytter hørfrøolie fra Nyborggaard i midtjylland. Olien kan købes i 1 liters baginbox. Baginbox er rigtig god fordi, den den kan tappes uden at der kommer ilt til olien i beholderen. Vi køber 4 x 1 liter pr. gang, så er der til ca. 1 måned

Hørfrøolie opbevares bedst på køl.

Køb dansk økologisk hørfrøolie fra Nyborggaard og få rabat og fragtfrit leveret.

Succes med Livet har i samarbejde med Nyborggaard lavet en Nyborggaard Budwig Mix månedspakke, der indeholder hørfrøolie til 1 måneds forbrug. Nyborggaard Budwig Mix månedspakke findes i 4 varianter med henholdsvis hele hørfrø og hampeprotein.

Når du er medlem af Succes med Livet (du kan være med for 0,- kr.) kan du købe Nyborggaard Budwig Mix månedspakke med rabat og fragtfrit leveret.

Klik her for at hente kampagnekoden som du skal bruge når du bestiller Nyborggaard Budwig Mix månedspakke hos Nyborggaard.

Læs meget mere om Nyborggaards produkter her.

Kvark / Hytteost:

Den anden af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er Kvark eller Hytteost.

Det er vigtigt at der bruges Kvark eller Hytteost. Kvark og Hytteost er osteprodukter, der indeholder en bestemt proteinsammensætning, der nemt går i forbindelse med olien i hørfrøolien. Denne kombination gør det nemmere for kroppen at optage de gode egenskaber fra olien.

Produktet skal helst være økologisk og med så lav fedtprocent og så høj proteinprocent som muligt.

Karolines køkken laver en Kvark der kan købes i nogle Kvickly og SuperBrugsen. Hytteost findes med lav fedtprocent i de fleste dagligvareforretninger. De findes også økologiske hytteostprodukter, men de er ofte over 2% fedt indhold.

Honning:

Honning skal være koldrørt og ikke opvarmet for at bevare sine gode egenskaber. Honning købes med fordel direkte af en lokal biavler. Når honning købes direkte hos biavleren er der større chance for, at honningen ikke har været opvarmet og dermed bevarer sine gode egenskaber.

Mælk:

Mælken skal gerne være økologisk og gerne med så lav fedtprocent som muligt. Brug f.eks. økologisk skummetmælk. Budwig Mix kan laves uden mælk.

— 0 —

OLEOLOX Fedt – En god erstatning for smør og sauce

OLEOLOX fedt bruges til at smøre på brød eller som tilbehør til varme grøntsager, ris, eller boghvede. Når OLEOLOX er lavet skal den opbevares i køleskab og bør ikke opvarmes på en pande, men maximum smeltes på en varmt ret.

Ingredienser

 • 250 g Kokosolie
 • 1 Mellemstort Løg
 • 10 Fed Hvidløg
 • 125 ml Hørfrøolie

Fremgangsmåde

OLEOLOX laves ved at varme Løg og Hvidløg i Kokosolie og efterfølgende hælde det sammen med afkølet Hørfrøolie. OLEOLOX blandingen bliver samme konsistens som smør når den opbevares i køleskab og kan holde sig i køleskabet i nogle uger i en beholder med tætsluttende låg.

 1. Afmål 125 milliliter Hørfrøolie i en skål og sæt den i fryseren i 30 minutter.
 2. Pil og skær 1 mellemstort løg halvt over og brun det ved lav varme i 250 g kokosolie i 15 minutter.
 3. Tilføj 10 fed hvidløg og steg for yderligere 3 minutter.
 4. Hæld den varme Kokosolie med Løg og Hvidløg gennem en si ned i skålen med Hørfrøolie og rør stille rundt.
 5. Hæld blandingen i en beholder i passende størrelse, der kan lukkes med et tætlukkende låg.
 6. Opbevar OLEOLOX i en lukket beholder i køleskabet og tag en afmålt mængde med til bordet når det skal bruges. Så holder det sig frisk længere.

Råvarer

Johanna Budwig anbefaler at bruge økologiske råvarer, da vi helst skal have så rene råvarer som muligt. Hvis det ikke er muligt at få økologiske råvarer, så friske og lokale råvarer som muligt, hvor du kan få et indtryk af hvordan råvarerne er dyrket.

Hørfrøolie:

Den ene hovedingrediens i OLEOLOX er Hørfrøolie. Det er vigtigt at bruge en god økologisk Hørfrøolie der er koldpresset og behandlet skånsomt. Hørfrøolien er en af de planteolier der kan transportere mest ilt rundt til kroppens celler.

Vi benytter hørfrøolie fra Nyborggaard i midtjylland. Olien kan købes i 250 ml flaske og 1 liters baginbox, hvorfra den kan tappes uden at der kommer ilt til olien i beholderen. Vi køber 4 x 1 liter pr. gang, så er der til ca. 1 måned

Hørfrøolie opbevares bedst på køl.

Læs meget mere om Nyborggaards produkter her.

Hørfrøolie fra Nyborggaard kan købes hos Nyborggaard eller sammen med andre produkter på linkene herunder:

HelsebixenHelsam

Kokosolie

Den anden hovedingrediens i OLEOLOX er Kokosolie. Kokosolien skal helst være økologisk og kan købes i de fleste dagligvare butikker eller i helsewebshops samtidig med at du køber Hørfrøolie. Du kan på flere webshops spare fragten når du samler dine køb og køber over et bestemt beløb.

Kokosolie fås både med og uden smag. Hvis du vælger den uden smag så undersøg at det er en kokosolie hvor smagen er fjernet naturligt og nænsomt.

Løg og Hvidløg

Løg og Hvidløg skal helst være økologisk og gerne så friske som muligt. Kan købes økologisk i de fleste dagligvarebutikker eller hos den lokale gartner eller torvehandel.

Husk at du er fantastisk som den du er og nyd at være dig

I dag er en god dag dag – Vi ønsker dig en dejlig dag

Få det bedste ud af din dag – hver dag

Du kan være med fra 0,- kr

Relaterede artikler

Komentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag Succes med Livet Nyhedsbrev

I Succes med Livet Nyhedsbrev deler vi inspiration fra vores inspirationskilder om at skabe Livskvalitet og om at være Glad, Lykkelig, Sund og Rask

Succes med Livet Nyhedsbrev udkommer, når vi har relevant nyt dog maks. 3-4 gange per måned.

Formålet med Succes med Livet Nyhedsbrev er at inspirere til Hjælp til Selvhjælp.

Du kan til enhver tid framelde dig