fbpx

Budwig Protokollen

Budwig-Protokollen-Johanna-Budwig-Succes-med-Livet

Budwig Protokollen er udviklet af Johanna Budwig, som et redskab til hjælpe kroppen med at bekæmpe sygdomme og holde sig sund og rask.

Budwig Protokollen er en livsstil, hvor kosten primært består af grøntsager, der er så friske og økologiske som muligt, samt Budwig Mix, der primært består af hørfrøolie og kvark/hytteost.

Overbevisningen er at

 • give kroppen adgang til så gode og så rene næringsstoffer som muligt
 • opnå en god syre / base balance
 • hjælpe kroppen med at bære ilt rundt til alle celler i hele kroppen

Johanna Budwig forskede igennem et langt liv i kostens betydning for menneskekroppens evne til at holde sig sund og rask. Især kostens betydning for helbredelse af cancer fyldte meget i Johanna Budwigs forskning.

Dette indlæg tager udgangspunkt i Johanna Budwigs bøger og beskriver elementerne i Budwig Protokollen med vejledninger, opskrifter og madplaner.

Læs mere om Johanna Budwig og hendes arbejde og bøger i vores artikel om hende her.

Har du spørgsmål til Budwig Protokollen ?

På Succes med Livets fællesskab finder du en gruppe med erfaringer og råd og vejledning i brug af Budwig Protokollen. Klik her og deltag i debatten på Succes med Livets medlemsforum.

Du kan også klikke her og sende en besked til os. Så svarer vi hurtigst muligt.


Budwig Mix

Budwig Mix er en af hjørnestenene i Budwig Protokollen og består af en blanding af hørfrøolie og kvark eller hytteost med lavt fedtindhold. (Gerne kvark hvis du kan finde det og gerne økologisk) Formålet med at blande hørfrøolie og kvark er at fedtsyrerne i hørfrøolien går i forbindelse med proteinet i kvarken og bliver vandopløseligt så det er nemmere for kroppen at optage.

Vi vil gerne opnå, at den mad vi spiser og de næringsstoffer vi optager, kan hjælpe vores krop med at transportere ilt og næring rundt til alle celler og livsfunktioner i kroppen og samtidig være med til at skabe nye celler, hvor der er behov for det.

Johanna Budwig serverede denne Budwig Mix til hendes patienter som morgenmad og en gang mere i løbet af dagen. Samtidig bruges Budwig Mixen også som dressing og mayonnaise i flere af Johanna Budwigs opskrifter.


Dagsplan for Budwig Protokollen

Før morgenmad

Det anbefales at drikke et glas Sauerkraut Juice umiddelbart efter at man står ud af sengen. Formålet er at skabe en basisk tilstand i kroppen fra morgenen. Er Sauerkraut Juice ikke lige på din favoritliste, så kan du vælge at presse en citron og drikke saften blandet i et glas vand.

Morgenmad med Budwig Mix

Som en del af Budwig Protokollen foreslog Johanna Budwig at spise Budwig Müsli som morgenmad så ofte som muligt

 • 1 portion Budwig Mix
 • 2 spsk Hørfrø – Økologiske (kværnet i en kaffekværn)
 • Eventuelt en tsk honing
 • Friske bær eller frisk frugt i små mundrette stykker

Hørfrø kvernes i en kaffekværn og hældes i en skål. Hørfrøene skal spises umiddelbart efter at de er kværnet, da de bliver harske og olien i dem ødelagt efter 20 minutter. Hørfrøene kan eventuelt blandes med 1 tsk honing. De friske bær eller frugt hældes hen over hørfrøene og til sidst hældes Budwig Mixen hen over frugten. Velbekomme.

Klokken 10.00

Drik et glas friskpresset juice af Gulerødder, eller Bladselleri og Æble eller Rødbede og Æble

Middagsmad

Forret

En rå salat som forret.

Grønne salatblade med forskellige grøntsager. Gerne med Kvark/Hørfrøolie dressing

Hovedret

Kogte eller dampede grøntsager med ris, boghvede, quinoa eller hirse. Gerne med OLEOLOX Fedt

Dessert

Budwig Müsli som den der serveres til morgenmad, men eventuelt med andre smage og friske frugter.

Klokken ca 16.00

Et lille glas naturlig usødet vin, cava, champagne eller naturlig juice altid kombineret med 1-2 spsk LINOMEL anbefales til dem er ikke er helt raske.

Aftensmad

Aftensmaden bør være et let måltid der spises tidligt omkring kl. 18.00 Et varmt måltid der består af ris, boghvede eller havregryn. Boghvede er at foretrække. Retterne kan tilbedredes som suppe eller i lidt tykkere form og kan med fordel serveres med OLEOLOX som en kilde til mere energi.


Opskrifter til Budwig Protokollen

Budwig Mix – Den oprindelige opskrift på Budwig Mix

Budwig Mix er en af hjørnestenene i Budwig Protokollen. Budwig Mix spises forebyggende 1 gang dagligt og helbredende 2 gange dagligt. Den ene portion passer rigtig godt til morgenmad, hvor den kan spises sammen med frisk frugt eller havregryn / hjemmelavet müsli som tilbehør.

Den oprindelige opskrift er i spiseskeer, men får nemheds skyld og efter Johanna Budwigs vejledning, har vi oversat målene til milliliter (1 spiseske = 15 ml). Mælk og olie er mere flydende end honning, kvark og hytteost, så det kan give et forkert forhold hvis man benytter spiseskeer som måleenhed.

Ingredienser

 • 2 spsk (30 ml) Mælk (med lavt fedtindhold)
 • 3 spsk (45 ml) Hørfrøolie (koldpresset, økologisk)
 • 1 tsk (5 ml) Honning (naturlig og ikke opvarmet)
 • 6 spsk (90 ml) Kvark eller hytteost (med lavt fedtindhold – under 2% og højt proteinindhold)

Fremgangsmåde

Ingredienserne skal blendes sammen til en ensartet masse. Det er en fordel at benytte en stavblender til at lave Budwig Mixen, da man samtidig kan røre rundt i blandingen. For nogle blendere er blandingen for lille eller for tyk til at ingredienserne kan blive ordentligt blandet sammen. Men hvis du laver til flere og har en blender der kan blende tykke konsistenser, så bruger du bare den.

 1. Hørfrøolie og mælk hældes i en beholder der passer til stavblenderen og blendes sammen.
 2. Honning tilsættes og blendes.
 3. Kvark eller hytteost tilsættes 2 spiseskefulde ad gangen og blendes til blandingen bliver ensartet. Det tager ca 1 minut med stavblenderen.
 4. Blandingen er nu klar til at blive spist som den er eller blive brugt i andre retter.

Råvarer

Johanna Budwig anbefaler at bruge økologiske råvarer, da vi helst skal have så rene råvarer som muligt. Hvis det ikke er muligt at få økologiske råvarer, så friske og lokale råvarer som muligt, hvor du kan få et indtryk af hvordan råvarerne er dyrket.

Hørfrøolie:

Den ene af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er Hørfrøolie. Det er vigtigt at bruge en god økologisk Hørfrøolie der er koldpresset og behandlet skånsomt. Hørfrøolien er en af de planteolier der kan transportere mest ilt rundt til kroppens celler.

Vi benytter hørfrøolie fra Nyborggaard i midtjylland. Olien kan købes i 250 ml flaske og 1 liters baginbox, hvorfra den kan tappes uden at der kommer ilt til olien i beholderen. Vi køber 4 x 1 liter pr. gang, så er der til ca. 1 måned

Hørfrøolie opbevares bedst på køl.

Læs meget mere om Nyborggaards produkter her.

Hørfrøolie fra Nyborggaard kan købes hos Nyborggaard eller sammen med andre produkter på linkene herunder:

HelsebixenHelsam

Kvark / Hytteost:

Den anden af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er Kvark eller Hytteost. Det er vigtigt at der bruges Kvark eller Hytteost, da de indeholder en bestemt protein sammensætning, der nemt går i forbindelse med olien i hørfrøolien. Denne kombination gør det nemmere for kroppen at optage de gode egenskaber fra olien. Produktet skal helst være økologisk og med så lav fedtprocent og så høj proteinprocent som muligt. Karolines køkken laver en Kvark der kan købes i Kvickly og Hytteost findes med lav fedtprocent i de fleste dagligvareforretninger.

Honning:

Honning købes med fordel direkte af en lokal biavler. Når honning købes direkte hos biavleren er der større chance for at honningen ikke har været opvarmet og dermed bevarer sine gode egenskaber.

Mælk:

Mælken skal gerne være økologisk og gerne med så lav fedtprocent som muligt.

— 0 —

OLEOLOX Fedt – En god erstatning for smør og sauce

OLEOLOX fedt bruges til at smøre på brød eller som tilbehør til varme grøntsager, ris, eller boghvede. Når OLEOLOX er lavet skal den opbevares i køleskab og bør ikke opvarmes på en pande, men maximum smeltes på en varmt ret.

Ingredienser

 • 250 g Kokosolie
 • 1 Mellemstort Løg
 • 10 Fed Hvidløg
 • 125 ml Hørfrøolie

Fremgangsmåde

OLEOLOX laves ved at varme Løg og Hvidløg i Kokosolie og efterfølgende hælde det sammen med afkølet Hørfrøolie. OLEOLOX blandingen bliver samme konsistens som smør når den opbevares i køleskab og kan holde sig i køleskabet i nogle uger i en beholder med tætsluttende låg.

 1. Afmål 125 milliliter Hørfrøolie i en skål og sæt den i fryseren i 30 minutter.
 2. Pil og skær 1 mellemstort løg halvt over og brun det ved lav varme i 250 g kokosolie i 15 minutter.
 3. Tilføj 10 fed hvidløg og steg for yderligere 3 minutter.
 4. Hæld den varme Kokosolie med Løg og Hvidløg gennem en si ned i skålen med Hørfrøolie og rør stille rundt.
 5. Hæld blandingen i en beholder i passende størrelse, der kan lukkes med et tætlukkende låg.
 6. Opbevar OLEOLOX i en lukket beholder i køleskabet og tag en afmålt mængde med til bordet når det skal bruges. Så holder det sig frisk længere.

Råvarer

Johanna Budwig anbefaler at bruge økologiske råvarer, da vi helst skal have så rene råvarer som muligt. Hvis det ikke er muligt at få økologiske råvarer, så friske og lokale råvarer som muligt, hvor du kan få et indtryk af hvordan råvarerne er dyrket.

Hørfrøolie:

Den ene hovedingrediens i OLEOLOX er Hørfrøolie. Det er vigtigt at bruge en god økologisk Hørfrøolie der er koldpresset og behandlet skånsomt. Hørfrøolien er en af de planteolier der kan transportere mest ilt rundt til kroppens celler.

Vi benytter hørfrøolie fra Nyborggaard i midtjylland. Olien kan købes i 250 ml flaske og 1 liters baginbox, hvorfra den kan tappes uden at der kommer ilt til olien i beholderen. Vi køber 4 x 1 liter pr. gang, så er der til ca. 1 måned

Hørfrøolie opbevares bedst på køl.

Læs meget mere om Nyborggaards produkter her.

Hørfrøolie fra Nyborggaard kan købes hos Nyborggaard eller sammen med andre produkter på linkene herunder:

HelsebixenHelsam

Kokosolie

Den anden hovedingrediens i OLEOLOX er Kokosolie. Kokosolien skal helst være økologisk og kan købes i de fleste dagligvare butikker eller i helsewebshops samtidig med at du køber Hørfrøolie. Du kan på flere webshops spare fragten når du samler dine køb og køber over et bestemt beløb.

Kokosolie fås både med og uden smag. Hvis du vælger den uden smag så undersøg at det er en kokosolie hvor smagen er fjernet naturligt og nænsomt.

Løg og Hvidløg

Løg og Hvidløg skal helst være økologisk og gerne så friske som muligt. Kan købes økologisk i de fleste dagligvarebutikker eller hos den lokale gartner eller torvehandel.


Husk at du er fantastisk som den du er og nyd at være dig

I dag er en god dag – Få det bedste ud af din dag

Du kan være med helt gratis


Relaterede artikler

Komentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.